האור הוא קרינה אלקטרומגנטית המתפשטת במרחב ע"פ תגובת המשתנים המרכיבים אותה. אחד מתפקידי אנרגיית האור הוא ראייה. האור המגיע אל רשתית העין הופך לאותות חשמל, שמועבר במערכת העצבים. אחד המסלולים, משמש לויסות השעון הביולוגי - באמצעותו מופרשים הורמונים אשר שומרים אותנו ערים ופעילים, בשעות האור (סרוטונין וקורטיזול) וחשים עייפות, בחושך כשמופרש הורמון המלטונין.
האור הכחול מהווה כשליש מתחום האור הנראה לעין, זהו אור בעל אנרגיה גבוהה (HEV). מקורו העיקרי של האור הכחול הוא השמש. מקורות נוספים הם ממקור לא טבעי כמו תאורת לד/פלואוסנט, תאורת המסכים ועוד. חשיפה שלנו לאור הכחול הכרחית לשמירה על ייצור ויטמין D בגופנו, ויסות השעון הביולוגי (עוררות/שינה), שיפור תפקודים קוגנטיבים והזיכרון.
עם זאת, כיום החשיפה המוגברת שלנו לתאורת חדר, מסכים ומכשור אלקטרוני מגבירה את הצורך בהגנה נוספת על חלקי העין החיצוניים שנועדו להגן על שלמות תאי הרשתית הרגישים לאור מפני נזקי הקרינה.
הסיכונים בעת חשיפה מוגברת הם:
התפתחות/האצת קטרקט בעדשת העין.
התפתחות ניוון מקולרי (מרכז הראיה ברשתית).
פגיעה באיכות השינה, בעקבות שיבוש הפרשת המלטונין, האחראי על מחזורי השינה.
תסמונת ראיית מחשב - היוצרת פגיעה באיכות חיינו ומתבטאת במגוון תסמינים מתחושת מאמץ וחוסר נוחות, דרך עייפות ורגישות לאור ועד חוסר מיקוד לאחר עבודה ממושכת מול מסך.
הפחתת תופעות הלוואי תתאפשר בעזרת פעולות פשוטות ושינוי הרגלים כמו:
- מעבר לתאורת לילה במכשירים סלולריים
- תאורה אחורית או מסנן חזיתי במסכי מחשבים. - החלפת תאורת הבית ל"אור חם". - עבודה מול מסכים עם עדשות בעלות חומר גלם המסנן קרינה מתאים. - בחוץ, הרכבת משקפי שמש בעלי מסנן קרינת UV או מקטבים לשימוש בתנאי שלג/ ים למניעת עיוורון שלג (פוטוקרטיטיס) - המנעות מחשיפה לסלולרי לפחות שעה לפני השינה.
- שימוש בכלים המוצעים כפתרון תועיל, תשמור ותעזור בהתמודדות עם אתגרי " עידן המסכים" בו אנו חיים.
Comments